poniedziałek, 18 lutego 2019

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą


Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzy
Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport.
Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz - bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i ma niski indeks glikemiczny- więc jest świetna dla osób na dietach. Ma specyficzny, lekko orzechowy smak, nie wszystkim pasuje ale w tym połączeniu będzie świetna dla tych co nie próbowali ( nie mówiąc już o tych co lubią:).



Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Porcje: 4
Czas przygotowania: 25

Składniki:
1 szklanka suchej kaszy quinoa
1 czerwona papryka
1 ogórek
1 puszka ciecierzycy
1/2 czerwonej cebuli

sos:
sok z połowy cytryny
1/5 szklanki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Kaszę zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości (ok 15 minut, na wolnym ogniu i potem odstawić pod przykryciem na 5 minut).
W czasie jak kasza się gotuje pokroić  ogórek i paprykę w kawałki, cebulkę drobno posiekać, odsączyć ciecierzycę.
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Kaszę spulchnić widelcem, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, zalać sosem i wymieszać.
Najlepsza jak się przegryzie w lodówce.

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą


Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Najlepsze przepisy na sałatki , Blogger