niedziela, 24 maja 2020

Sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Mam nadzieje, że korzystacie ze szparagowego sezonu i objadacie się różnymi szparagowymi daniami. Dziś przepis, który na pewno warto wypróbować a gwarantuję, że wejdzie do Waszego szparagowego menu - sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą.
Dobrze się przechowuje i świetnie sprawdzi się w lunchboxie. Będzie też doskonałym dodatkiem do grilla.



Sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

4 porcje

Składniki:
200 g suchej kaszy jęczmiennej
1 pęczek szparagów
10 suszonych pomidorów
100 g sera feta
pół pęczka szczypiorku

4 łyżki oliwy ( można użyć tej po pomidorach)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, odsączyć, przełożyć do miski i spulchnić widelcem.
Szparagi pozbawić stwardniałych końcówek, jak są grube można lekko obrać, ugotować w wodzie do miękkości ( ale muszą pozostać al dente). Wyjąć, przelać zimną wodą, obsuszyć i pokroić na kawałki, dodać do kaszy.
Pomidory pokroić w drobne paseczki, szczypiorek posiekać, fetę pokruszyć - dodać do reszty składników, razem z oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Najlepsze przepisy na sałatki , Blogger