wtorek, 4 grudnia 2018

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w szafce to jest to rozwiązanie awaryjne na szybki głód. Najlepsza jest jak się przegryzie w lodówce ale czasem głód nie pozwala czekać.
                                                               -------------------------------
                                               Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje:4

Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś (można użyć fasoli białe z puszki - potrzeba 2 puszek)
słoiczek oliwek czarnych (ok 150 ml)
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
1/2 cebuli - najlepiej czerwonej ale ja nie miała akurat i użyłam białej
pół pęczka natki pietruszki
sos:
4 łyżki oliwy,
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Fasolę przełożyć do miski.
Oliwki posiekać, przełożyć do fasoli.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić trochę cytryną i pomieszać.
Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z fasolą.
Wymieszać składniki sosu, zalać sałatkę i zmieszać.
Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, żeby się przegryzła.


1 komentarz:

  1. Idealna na lunch!
    Z kawałkiem dobrego chlebka będzie mniam...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Najlepsze przepisy na sałatki , Blogger